Hopp til hovedinnholdet

Bli med på ditt livs seiltur

Er du fra Agder og mellom 15 og 25 år? Nå har du sjansen til å bli med å seile under Tall Ships Races sommeren 2025. Kristiansand kommune sender ut minst 100 unge til sjøs sammen med erfarne mannskap. 

Allerede har 60 personer meldt sin interesse, men husk at det ikke er garantert plass for alle – du må søke og komme på intervju for å sikre deg en plass på dette uforglemmelige eventyret! 

"En opplevelse jeg vil huske for resten av livet. Jeg fikk grunnleggende seilerfaring og tilbrakte fredfulle dager sammen med fantastiske folk."

Seth 17, medseiler 2023.

"Tall Ships Races ble et minne for livet – jeg ble kjent med mange nye mennesker og fikk kjenne på personlig mestring."

Emilie 17, medseiler 2023.

"En lærerik opplevelse som ga meg et avbrekk fra hverdagen og en unik nærhet til naturen. Jeg fikk virkelig kjenne på verdien av samhold og samarbeid."

Brede 18, medseiler 2023.

Dette vil du oppleve om bord

Som medseiler får du delta på en av verdens største seilregattaer og bli med på spennende skuteaktiviteter. Dette gjelder alt fra å sette og reve seil, gå brannvakter, skrubbe dekk til å styre skuta og holde utkikk.

Du vil jobbe sammen med folk fra flere nasjoner og knytte vennskapsbånd på tvers av landegrensene. I tillegg til medseilere, er det erfarne folk om bord som skal veilede og legge til rette for en god seilopplevelse.

Hva koster det å være medseiler?

Vi dekker reise til og fra utenlandsk vertshavn, skuteopphold og alle måltider under seilasen, to dager i land for mannskapsaktiviteter og kontaktpersoner i vertshavnen som vil ta deg godt imot. Du må betale en egenandel på 2 900 kr. Vi dekker resten av beløpet på 15 000 kr.

Ofte stilte spørsmål

Hvem kan være ung seiler?

Medseilerprogrammet er for ungdommer mellom 15 og 25 år. Du skal ikke være fylt 26 år dagen du går om bord skuta. Er du under 18 må du ha foreldres/foresattes tillatelse for å reise. 

Kan jeg ta med en venn?

Dere kan begge sende inn søknad om medseilerplass med ønske om å bli plassert på samme skute. Vi kan ikke garantere at dere kommer på samme skute, men vi gjør det vi kan for å få det til. Fyll inn vennens navn og ditt ønske i kommentarfeltet i søknadsskjemaet, så er vi bevisst på ønsket. 

Hva gjør en medseiler?

Å være en medseiler på en seilskute innebærer å ta del i den daglige driften og arbeidet om bord. Her er noen av de vanligste oppgavene en medseiler utfører: 

  • Seiling: Medseilere hjelper til med å sette seil, styre skipet og følge navigasjonsinstruksjoner. Dette kan inkludere å justere seilene, manøvrere skipet i ulike vindforhold og overvåke kursen. Under et seilas er det ikke anledning til å starte motoren, så skutene seiler kun ved hjelp av vindkraft. 
  • Vaktordning: Medseilere deltar i vaktordningen, der de overvåker skipet i skift. Dette innebærer å holde utkikk etter andre fartøy, sjekke instrumenter og rapportere eventuelle problemer. 
  • Vedlikehold: Medseilere utfører løpende vedlikehold av skipet. Dette kan inkludere rengjøring, maling, reparasjoner og inspeksjoner av utstyr. 
  • Matlaging og renhold: Medseilere deltar i felles måltider og bidrar til matlaging og oppvask. De hjelper også til med å holde skipet rent og ryddig. 
  • Sikkerhet: Medseilere får opplæring i skipets sikkerhetsprosedyrer og bidrar til å håndtere eventuelle situasjoner som oppstår.
  • Opplæring: Som medseiler får du oppleve hva det vil si å være mannskap om bord på en seilskute. Du lærer om seiling, navigasjon og sjømannskap. Mannskapet gir opplæring og veiledning underveis. 

Å være medseiler gir en unik mulighet til å oppleve livet på havet og bidra til et fellesskap om bord! Når seilskutene er i havn, får du delta i Tall Ships Races-arrangementene. Dette inkluderer konserter, konkurranser mellom mannskapene, besøke andre skip, delta i turistaktiviteter og være med i både Crew Party og Crew Parade.  

Trenger jeg seilererfaring?

Å være en medseiler på en seilskute krever ikke forkunnskaper om seiling. All nødvendig opplæring vil bli gitt om bord. Dette gir deg muligheten til å lære nye ferdigheter, jobbe sammen med mannskapet og oppleve livet på havet. Selv om det kan være fysisk krevende, gir det også en følelse av å være en del av et team, å utfordre seg selv og skape nye relasjoner. 

Fungerer mobilen om bord? Er det Wi-Fi om bord?

Vær oppmerksom på at det ikke er garantert Wi-Fi om bord på skipet, og mobildekningen kan være begrenset eller ikke-eksisterende når du befinner deg langt fra nærmeste kystlinje. Alle vertshavnene har et crewsenter hvor du kan koble deg til Wi-Fi.

Benytt muligheten til å ta deg en digital detox for å være tilstede i øyeblikket.

Hvor sover jeg?

Alle medseilerne sover på skipets banjer, det kan være i hengekøyer, benker eller køyesenger. Det varierer fra skute til skute.

Kan jeg velge skip?

Vi kommer til å velge ut noen skip vi sender medseilere med. Det er mulig å melde inn ønske om skip. Vi vil gjøre så godt vi kan i å innfri ønsker.  

Hvilke strekninger kan en være med å seile?

Kristiansand kommune vil sende "sine" medseilere enten fra Aberdeen til Kristiansand, eller fra Kristiansand til Esbjerg.  

Hva er ‘cruise in company’?

Cruise in Company er en strekning av Tall Ships Races hvor skipene ikke konkurrerer mot hverandre, men de seiler sammen på dagtid og sosialiserer på kveldene. Det vil være flere Cruise in Company havner langs Norskekysten på vei fra Aberdeen til Kristiansand.  

Hva koster det?

Kommunen skal sende minst 100 ungdommer på seiltur. Våre medseilere må betale en egenandel på kr. 2.900, og ved hjelp av sponsorer dekker vi det resterende beløpet på kr. 15.000.

Selv om kommunen eventuelt ikke har flere ledige finansierte plasser er det likevel mulig å være medseiler, men å betale hele reisen selv. Ta kontakt, vi helper gjerne med å komme i dialog med seilskute. 

Hvilket språk snakkes om bord?

Engelsk er hovedkommunikasjonsspråket om bord. Mannskapet om bord på skipene kommuniserer primært på engelsk, men kan også benytte et lokalt arbeidsspråk. Instruksjoner og opplæring vil bli gitt på engelsk, og derfor forventes det at du behersker engelsk.

Det er vanlig å høre og snakke flere språk om bord, da traineer fra ulike deler av verden ofte deltar.

Hvordan er sikkerheten om bord?

Alle skip følger de nasjonale sikkerhetsforskriftene samt internasjonale regler og forskrifter for seiltrening. Dersom du skal klatre i riggen, vil du få grundig opplæring i hvordan dette gjøres på en trygg måte. Du vil også få låne godkjent utstyr. Redningsvester er tilgjengelige for alle, og skipene er utstyrt med livbåter i samsvar med internasjonale forskrifter.

Alle mannskapsmedlemmer deltar også i sikkerhetsopplæring og briefing for å sikre at alle om bord er godt forberedt på eventuelle nødsituasjoner. Før hver seilas får alle medseilere grundig sikkerhetsopplæring. Under regattaen følger alle skip retningslinjene til STI (Sail Training International) sine kart- og seilingsregler. Beslutningen om å starte eller fortsette en etappe ligger hos den enkelte kaptein.

Kontaktinformasjon for hvert enkelt fartøy er tilgjengelig på STIs nettside.

"Det å være medseiler på Tall Ships Races er en opplevelse hvor du er garantert å møte nye, koselige mennesker – folk som gjør reisen enda mer minnerik og som gjør det ekstra gøy å være sammen."

Dag 17, medseiler 2023.

Bilde av Bli medseiler

Har du spørsmål, ta kontakt med:

Sylvia Jacobsen
Telefon: +47 48 47 50 97
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Bilde av Bli medseiler

Har du spørsmål, ta kontakt med:

Marianne Osmundsen Tronstad
Prosjektleder
Telefon: +47 94 13 20 42
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Toppbilde: Hanna Thevik